Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons cookiebeleid.

Ik ga akkoord liever niet.
Beschikbaar

Er is voor iedereen wel wat

Perigord Noir” en « Quercy »: dé streek van truffels, asperges, aardbeien, kersen, cèpes, noten, notenolie, hoevenkip, canard, foie gras, confit, cassoulet, Cabécou en Rocamadour (geitenkaasjes), … Kortom, stevige keuken. Maar je kan er ook heel licht eten met riviervissen (forellenparadijs) of vissen aangevoerd uit de Atlantische Oceaan. Of het Limousin rundsvlees. Eens je er bent zal je merken: groenten en fruit hebben er veel meer smaak dan bij ons. Zelfs aardappelen... Qua wijnen zitten we uiteraard op 30 km van de wijngaarden van Cahors (Malbecdruif!) en op hoop en al 80 km van de Bergerac (12 AOC’s). Op 30 km in de Corrèze de 'Branceilles' en op 50 km de 'Coteaux de Glanes' (rosé!). de 'Ook in de Zuidelijke Quercy wordt wijn verbouwd.

Streekgerechten

• le ‘Cabecou’ : fromage Rocamadour - bij ‘Les Champs Bon’ in Lachapelle-Basse
• Caillade (verse kaas ‘vache’ – te koop op zondag op de markt van Cressensac) : meng met (veel) geperste look & boter, of met peterselie, of geplette peper, of een mengeling
• foie gras en andere bereidingen van eend: rillettes, paté, …
• eend met cèpes (gekookte en ingemaakte eend met paddenstoelen en knoflook)
• truffels (heerlijk in een omelet)
• in de oven gebakken kip met ‘Sarladaise aardappelen’
• Pastis
• …

Uit Eten ...

Restaurants zijn er van alle prijzen. BBQ in de cuisine d’été van ‘Les Hauts de Blagour’ is heel rustig, leuk met de kinderen, een glaasje wijn en je moet niet meer rijden.... Of we gaan gewoon naar Leclerq in Souillac waar een uitstekende traiteurafdeling is of beter nog: bij de lokale beenhouwers in Souillac, cf. rubriek “boodschappen in de buurt”. Ook de markten in Souillac en omgeving (hierna) zijn de moeite waard.

Tips voor ’s middags: le ‘menu ouvrier’ (uitsluitend ’s middags, meestal van maandag tot vrijdag, soms ook op zaterdag. Vele van de restaurants zijn ’s avonds gewoon gesloten). Hier heb je meestal geen keuze, maar voor 15 à 20 euro heb je een aperitief, entrée, plat, dessert, koffie, water en ¼ pichet de vin incluis.

Liever thuis?

Voor wie liever thuis blijft en toch niet zelf wil koken, zijn er mogelijkheden te over. Je kan uiteraard koken in huis of in de zomerkeuken, op de barbecue, of je kan ook gewoon iets afhalen:

• Lachapelle-Auzac, forellen in de ‘Gouffre de Blagour’, beneden bij ons
• In Souillac zijn ook uitstekende beenhouwers
• In Souillac: ‘La Boucherie de Souillac’ - Abdel (halal), 19, Avenue Jean Jaurès. Elke woensdag en zaterdag de échte couscous. Als je geen lamsvlees lust, doet hij ook kalfsvlees. Best vooraf bestellen : +33 (5) 65 32 04 99
• In Souillac, in de grootwarenhuizen (Leclerc, …) is een traiteurafdeling met bereide gerechten, kip aan het spit, fruits de mer, verse pizza’s, … Zelf gaan we graag naar de ‘Casino’. Is iets kleiner, maar je hebt er ook ongeveer alles en er komen veel minder toeristen …

• Op de markt in Souillac (vrijdagochtend):

o Aan de hoek staat de man van de Antiliaanse dame die de zaterdag in Martel staat met zelfgekweekte kip aan het spit. Je kan er meestal aardappelen of een groente bijkrijgen.

o In de ‘Halle’, staat een visboer. Zijn ‘fruits de mer’ zijn vers. Je koopt alles in gewicht en op verzoek maakt hij een ‘plateau de fruits de mer’ klaar (als je het vraagt hij legt alles op een schotel op ijs). Reken maximaal 25 € per persoon zonder kreeft. Maar voor de rest heb je van alles…

o Ook sinds kort staat ‘Anne’ van de ‘Gouffre de Blagour’ (forellenkwekerij) er met een stand. Probeer eens de verse pastei van forel …

• Op de markt in Martel (zaterdagochtend) – we gaan er graag ...

o Een uitstekende kaasboer. Heeft de Roquefort van ‘Carles’. Groot aanbod van kazen. Reken op de helft van de prijs vergelijken met België.
o Aan de ‘Halle’ staat een Creoolse dame met zelfgekweekte kip aan het spit. Je kan er meestal aardappelen of een groente bijkrijgen. Haar man staat ook in Souillac de vrijdagochtend.
o In de ‘Halle’ staat een producteur van Escargots.

• Op andere markten (Gourdon, Sarlat-le-Canada, …) kan je eveneens van alle lekkers meebrengen

• In sommige restaurants kan je (meestal op bestelling) ook afhalen:

o Cressensac: ‘Chez Charly’ (pizza, paella, …)
o Martel: ‘Au Hazard Balthazar’ (alles rond de eend), …
o Souillac:

 Bopha’, Restaurant Japonais, 1 Route de Brive. Tel +33 (0)5 65 37 43 32. Niet echt Franse keuken, maar je kan er afhalen en thuis eten…
 Istanbul, (Turks, pitta,…, 1 Boulevard Louis Jean Malvy . Tel : +33 (0)5 65 37 36 53), …
 Au ‘Tip Top’, 2 Avenue Jean Jaurès. Ook hamburgers. Bestellen via website : https://www.autiptop.com/
 ‘Chez Dany’, café-restaurant-tabac ‘De la Gare’, +33 (0)5 65 32 73 57, Avenue Jean-Jaurès 99 (aan station Souillac). Lekker eten voor een kleine prijs. In de winter, elke woensdag ‘Mique’. In de zomer elke donderdag afwisselend ‘paella’, ‘choucroute’, ‘couscous’

• Pizza’s:

o Cressensac, ‘Chez Charly’
o Martel: ‘Plein Sud’
o Saint-Sozy,: ‘Capricorne’, …

o Souillac:

 ‘Chez Charlotte’, kiosk in de Avenue de Sarlat . Zeer verzorgde pizza’s. Pizza-lijst aan ons rekje aan de voordeur. Vooraf telefoneren en afhalen… Tel: +33 (0)5 65 27 17 18
 ‘Le Kiosque à Pizzas’, Avenue de Verdun. Elke dinsdag zijn alle pizza’s aan 9 Euro. Tel : +33 (5) 65 27 77 32