Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons cookiebeleid.

Ik ga akkoord liever niet.
Beschikbaar

Wat en Hoe?

Lachapelle-Auzac (31 km2, 7 dorpen, 796 inwoners, 280 m alt.) ligt administratief  in de regio Occitanie, vroeger Midi-Pyrénées, in het departement Lot (46), het arrondissement Gourdon en het kanton Souillac. Lachapelle-Auzac (postcode 46200) bestaat uit verschillende ‘hameaux’. Onder andere: Lachapelle-Auzac ‘Le Bourg’ (‘l’original’), nu ‘Lachapelle-Haute’ genoemd (waar ons huis is), Lamothe-Timergue (Mairie), Les Mariottes, Maure, Peyrefiche, Lachapelle-Basse, Reyrevignes (Golf Souillac Country Club), ….

De inwoners noemt men ‘Chapellais, Chapellaises’.

Lachapelle-Haute is een authentiek oud Zuid-Frans dorpje waar een kleine ‘lotissement’ werd aan toegevoegd. Het unieke kerkje uit de 12e Eeuw werd tussen 2012 en 2019 magnifiek gerestaureerd. Een investering van 240.000 €. Tussen 2018 en 2022 wordt ook de omgeving van het kerkje heraangelegd en de elektrische kabels ondergronds gelegd. Een nieuwe investering van 500.000 €.

Lachapelle-Auzac ligt geografisch in wat de Fransen noemen 'le Médi moins le quart", in het gebied 'Dordogne Lotoise', in de Quercy, op de 'causse de Martel', aan de rand van de Périgord Noir (Dordogne), het gebied ten Zuiden van Brive-la-Gaillarde (35 km). De Dordogne Lotoise grenst op enkele kilometer aan drie departementen en twee (tot in 2018 drie) regio’s:

  • Dordogne, Nouvelle-Aquitaine in het Westen
  • Corrèze, Nouvelle-Aquitaine in het Noorden
  • Cantal, Auvergne-Rhône-Alpes in het Oosten.


Vanuit Souillac (100 m alt.) naar Lachapelle-Haute rij je langs de D820, een constante klim van 5 km met een hoogteverschil van 180 m. In de Tour de France van 2012 nog de laatste col van 4e categorie…

De Franse Televisie draaide er in de regio Dordogne-Lot vanaf 1992 haar nog altijd meest succesvolle televisiereeks: ‘la Rivière Espérance’, ‘La Saga des derniers bateliers de la Dordogne’, naar het werk van Christian Signol.

Info:

http://commune-lachapelle-auzac.fr/  

https://www.annuaire-mairie.fr/promouvoir-lachapelle-auzac.html 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lachapelle-Auzac