Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons cookiebeleid.

Ik ga akkoord liever niet.
Beschikbaar

Les Villages ...

Het aardige van de Lot is dat bijna ieder dorp de moeite waard is. Ook de dorpen die niet als toeristische trekpleister te boek staan. Dromerige ministadjes waar geen toerist van gehoord heeft en waarvan de naam alleen op de landkaart staat.

In een straal van één uur rijden van Les Hauts de Blagour of maximaal 60 km liggen niet minder dan 25 van de ‘100 mooiste dorpen van Frankrijk’. Onder andere: Autoire, Carrenac, Collongues-la-Rouge, Loubressac, Martel, Rocamadour, Figeac, St. Cirq Lapopie, Cardaillac, St. Céré…. Cf. http://www.notrebellefrance.com/cartedefrance  

Rust is in deze oogstrelende plattelandsdorpen volkomen op zijn plaats.

St. Cirq-Lapopie is een middeleeuws dorpje dat op een hoogte van 390 meter tegen een steile rotswand is gebouwd. Het dorp bestaat uit kleine vakwerkhuizen, een Romaanse kerk en een ruïne die op het hoogste punt gelegen is. Het is zeker de moeite om de ‘Pic Dangereux’ te beklimmen voor de mooiste foto van de rivier en het dal van de Lot. In 2012 verkozen de Fransen via TF2 het dorp tot mooiste dorp van Frankrijk.

Enkele kilometers voor St. Cirq-Lapopie splitst de rivier Célé zich af van de Lot. In het dal van de Célé ligt het bijzonder plaatsje Cabrerets, met de aanwezigheid van twee kastelen en, daar vlakbij, de ‘Grotte du Pech Merle’.

Deze 25.000 jaar oude en maar liefst twee kilometer lange grot werd in 1922 toevallig ontdekt door twee jongens van 15 en 16 jaar. Het is niet de enige ‘beschilderde’ grot rond Cabrerets, maar wel de enige die is opengesteld voor publiek.  Een uitgezette route van een uur loopt langs indrukwekkende prehistorische afbeeldingen van mammoeten, bizons, paarden en mensen.

In Rocamadour, het steilste dorp van Frankrijk (op een ‘roc’,  werd in 1166 het stoffelijk overschot van de vroegchristelijke kluizenaar St-Amadour gevonden.  Het is dan ook een beroemd bedevaartsoord. Om het graf heen zijn in de loop der eeuwen diverse heiligdommen gebouwd, zoals de hoge basiliek van St. Saveur en de kapel van St. Blaise. Boven op de rots staat een kasteel en de verdedigingswallen van een fort dat het heiligdom moest beschermen. Van hieruit loopt een wandelpad naar het ultieme reisdoel van de pelgrims : de Zwarte Madonna in de Notre Dame Kapel. Het zigzag-pad kent twaalf bochten, met in iedere bocht een kleine kapel met een afbeelding van de kruisweg van Jezus.