Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons cookiebeleid.

Ik ga akkoord liever niet.
Beschikbaar

Het vergeten Departement ...

De Lot of met haar Middeleeuwse naam, l’Olt is een uitstekende uitvalsbasis voor de talloze bezienswaardigheden in de streek met zowel natuur als geschiedenis. Een prachtige streek, maar door vele Vlamingen nog minder gekend.

Nog niet zo lang geleden werd de Lot wel ‘het vergeten departement’ genoemd. Toeristen brachten hun vrije tijd liever aan de “Dordogne” door, ze bezochten weliswaar Rocamadour en de Gouffre de Padirac, maar lieten de Lot links liggen. Nochtans biedt de Lot niet minder dan 582 ‘sites historiques’ aan. Weinig Franse departementen doen beter…

Bovengronds is het departement Lot het mooist in het noorden en het zuiden. In het zuiden ligt Cahors en stromen de rivieren Lot en Célé, terwijl in het noorden de rivier Dordogne en het bedevaartsoord Rocamadour om de gunst van de toerist wedijveren. Daartussenin ligt een landelijke hoogvlakte met hier en daar een dorp en verder vooral veel bos en weilanden.  Hierin grazen de schapen. Met hun stenen muurtjes waan je je soms in Engeland.

Maar liefst drie rivieren doorklieven de ‘causses’ (kalkachtige hoogvlakten) van de Lot: de Lot, de Dordogne en de Célé. Departement 46 dankt zijn naam aan de meest zuidelijke rivier ‘De Lot’. De Lot ligt grotendeels tussen de 300 en 400 meter boven de zeespiegel, behalve op die plekken waar het rivierwater de kloven heeft uitgesneden. Op veel plaatsen langs de Lot levert dat indrukwekkende vergezichten op.

Het gebied van de Dordogne was vroeger een populaire verblijfplaats voor de adel. Daarvan getuigen, ook in de Lot enkele stoere kastelen.  Castelnau-Bretenoux, boven op een heuvel gelegen, ziet er dankzij recente restauraties nog gaaf uit.

Dit departement is veelzijdig genoeg om iedereen te kunnen bekoren: de rustliefhebber die er de voorkeur aan geeft zijn vakantie in een vakantiehuis op het platteland door te brengen, de watersporter die zijn oog op de Lot of de Dordogne heeft laten vallen en de liefhebber van de robuuste kastelen en fotogenieke dorpen en onmogelijke hellingen. Maar ook sportievelingen komen hier aan hun trekken.

Wie hier verblijft, denkt onwillekeurig wel eens aan dat overbekende cliché, ‘leven als God in Frankrijk’. Als God écht in Frankrijk woont, dan moet het haast wel in de Lot zijn.

Het klinkt wel wat enthousiast, we zijn dit ook.  Voor ons is dit een heerlijke plek waar wij met vrienden en familie al hele mooie momenten beleefd hebben. De warme avonden, de BBQ, in de tuin, aan het zwembad, … het blijven herinneringen die wij niet vlug zullen vergeten.

Wij wensen jullie dan ook een heel fijn verlof. Indien het weer u niet in de steek laat, zullen jullie zeker genieten van een heerlijke vakantie.